به نقل از سایت: www.isna.ir

 

فیلم اپرای «رستم و سهراب» که در دو پرده و چهار صحنه به آهنگسازی و رهبری لوریس چکناواریان و کارگردانی وحید زارع زاده اجرا شده است، 9 خردادماه به‌نمایش گذاشته می‌شود.

به گزارش ایسنا، ۲۵ اردیبهشت در روز ملی فردوسی، نشان فردوسی در مراسمی از سوی رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور به چهار نفر از فردوسی‌پژوهان و افرادی که فعالیت‌های چشمگیر فرهنگی و هنری در این حوزه داشتند تقدیم شد. لوریس چکناواریان، آهنگساز و رهبر صاحب‌نام ارکستر نیز به‌عنوان یکی از شخصیت‌های برجسته فرهنگی و هنری که آثار ارزشمند هنری درباره‌ی داستان‌های شاهنامه خلق کرده نیز در این مراسم مورد تقدیر قرار گرفت.

به همین مناسبت، فیلم اپرای «رستم و سهراب» از آثار استاد چکناواریان شنبه، 9 خردادماه ساعت 19 در فرهنگسرای نیاوران به‌نمایش گذاشته می‌شود.

چکناوریان در این‌باره گفت: من از کودکی به داستان‌های شاهنامه و آثار فردوسی علاقه زیادی داشتم. در ایام نوجوانی با شنیدن صدای «شیرخدا» به شاهنامه علاقه‌مند شدم و بعد از آن مطالعات بیشتری درباره‌ی داستان‌های شاهنامه داشتم. به همین دلیل پس از فارغ‌التحصیلی تصمیم گرفتم اپرای رستم و سهراب را بنویسم که این کار البته سال‌ها به طول انجامید. ما در کشور، صنعت نوشتن اپرا نداشتیم و من باید اجزای آن را خودم ایجاد می‌کردم. به همین دلیل کار سخت و پیچیده‌ای بود، اما در نهایت موفق به این کار شدم.

این رهبر ارکستر در ادامه افزود: علاقه به شاهنامه و فردوسی موجب شد در این حوزه با علاقه زیادی کار کنم و مجموعا چهار اپرا درباره‌ی داستان‌های شاهنامه نوشتم که این اپراها در طول 40 سال گذشته بارها در داخل و خارج از کشور اجرا شد.

چکناوریان همچنین گفت: به نظر من شخصیت‌هایی مثل فردوسی و شکسپیر مفاخر بزرگ ادبیات و فرهنگ جهان هستند. نمی‌توانیم آن‌ها را در یک کشور خاص محدود کنیم، بلکه شخصیت و تأثیر این آدم‌ها خیلی بالاتر از یک کشور است. باید این مفاخر بزرگ تاریخ جهان را متعلق به همه جهانیان بدانیم و در مسیر معرفی آثار آن‌ها تلاش کنیم.

این آهنگساز باسابقه درباره‌ی تأثیر اپرا بر داستان‌های شناخته‌شده اظهار کرد: به طور کلی موسیقی در معرفی ادبیات خیلی کمک می‌کند، چون موسیقی زبان بسیار گویایی دارد و تأثیر داستان را بیشتر می‌کند. در همه جای جهان داستان‌های مهم از طریق اپرا به مردم معرفی می‌شود چون موسیقی تأثیر کلام را چند برابر می‌کند. ممکن است همه مردم چیزهایی از داستان‌های شاهنامه به خاطر بیاورند، اما خیلی از جزییات را فراموش می‌کنند، در حالی که اپرا می‌تواند یک تأثیر ماندگار در ذهن ایجاد کند.

اپرای رستم و سهراب در تابستان 1381 با ارکستری ترکیبی از نوازندگان سازهای بادی اتریش و سازهای زهی، هارپ و گروه کر ارمنستان به‌مناسبت هزاره تولد حکیم ابوالقاسم فردوسی در سالن میلاد با رهبری لوریس چکناواریان اجرا شد.

فیلم اپرای «رستم و سهراب» شنبه 9 خردادماه ساعت 19 با حضور لوریس چکناواریان در سالن خلیج فارس فرهنگسرای نیاوران به نمایش گذاشته می‌شود و حضور علاقه‌مندان در این برنامه آزاد است.