به نقل از سایت: www.irna.ir
اسقف اعظم خلیفه گری ارامنه تهران گفت: همدلی و همزبانی کلید سعادت در ادیان توحیدی است و ارامنه و مسلمانان در ایران با بهترین شکل آن را در همزیستی مسالمت آمیز دارند.
سبوه سارگیسیان روز جمعه در آیین یکصدمین سال تاسیس کلیسای مسروپ مقدس اراک گفت: هدف ادیان دعوت به آرامش، صلح، مشارکت و همدلی برای دستیابی به سعادت است و در یک کلام مفهوم خوشبختی بشر به همدلی و درک عمیق از زندگی باز می گردد.
وی بیان کرد: مسیحیت و اسلام دو شاخه از ادیان توحیدی هستند که خالص ترین آموزه های هدایتگری بشر را در خود دارند و اینکه ارامنه در سالهای طولانی ایران را وطن خود دانسته و در کنار مسلمانان همزیستی مسالمت آمیز دارند، نشانگر قدرت بالای کارویژه های همدلی و همزبانی در این دو دین آسمانی است.
اسقف اعظم خلیفه گری ارامنه تهران اضافه کرد: در 16 سالی که مسوولیت راهبری دینی خلیفه گری تهران را برعهده دارم بصورت همتراز و به کرات در بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی از ظرفیت صلح و آرامش و همدلی در ادیان توحیدی شنیده ام.
سبوه سارگیسیان افزود: پیوند مذاهب، تعالی جامعه را در پی دارد و انسانیت و رشد ملت ها برخواسته از این قدرت نرم در ادیان است.
وی گفت: اینکه رهبر معظم انقلاب اسلامی شعار امسال را همدلی و همزبانی ملت و دولت مطرح کرده اند، برخاسته از بینش عمیق و وظیفه مندی به رسالت دینی است.
اسقف اعظم خلیفه گری تهران در بخش دیگری از سخنانش در خصوص یکصدمین سالگرد تاسیس کلیسای مسروپ مقدس اراک گفت: ارامنه پس از مهاجرت به ایران در اقصی نقاط این کشور پراکنده شدند و اینکه پس از یک قرن آیین کلیسایی در نقاط مختلف برگزار می شود نشان از پیوست فرهنگی و اقلیمی ارامنه با مردم ایران و پذیرش این کشور به عنوان وطن است.
کلیسای مسروپ مقدس اراک با معماری زیبا به عنوان یکی از آثار برجسته معماری ارامنه در سال 1914 میلادی با بهره گیری از منابع مالی ارامنه اراک و ساکنان ارمنی نشین روستاهای لیلیان خمین و مهاجران، ازنا، کزاز، کمره، هفت جاپلق و بور ساخته شده و در سال 1915 میلادی مورد بهره برداری قرار گرفت.
ارامنه اراک که اعضای کلیسای مقدس حواری ارمنستان هستند در زمان صفویان اغلب به عنوان بازرگان و کشاورز از جلفای اصفهان در روستاها و نواحی شهری اراک پراکنده شدند و در زندگی مسالمت آمیز در کنار مسلمانان آثار فرهنگی، دینی و اجتماعی متعددی را در این خطه به یادگار گذاشته اند.
کلیسای مسروپ مقدس اراک در محله قدیمی مسکونی ارامنه در مجاورت خیابان نیسایان این شهر قرار گرفته و به عنوان کانون همگرایی و فعالیت های اجتماعی و مذهبی این قشر محسوب می شود.
این اثر که در سال 79 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و هم اینک علاوه بر برنامه های مذهبی، فعالیت های عام المنفعه، جشن ها، رسوم و تمامی امور اجتماعی ارامنه در آن انجام می شود.
این کلیسا در زمینی به طول 24 و نیم و عرض 15 و نیم متر بنا شده که در آن مجموعه خدمات مدرسه، تالار اجتماعات، منزل کشیش، سرایداری و کلیسا قرار گرفته است.
سقف کلیسا بر روی چهار ستون و توسط قوسهایی به یکدیگر و به دیوارهای جانبی وصل شده و تعبیه نورگیرهای متعددی در چهار جهت بنا و دو ورودی در قسمتهای جنوبی و غربی از ویژگیهای خاص کلیسای مسروپ اراک است.
برج ناقوس خانه کلیسا در جلوی ورودی غربی واقع شده است و با زیبایی خاص در سردر ورودی بنای کلیسا خودنمایی می کند.
ساختمان اصلی کلیسا بصورت مستطیل ساخته شده و از سه بخش مردم نشین، محراب و دو اتاق جانبی در مجاورت محراب تشکیل شده است.
محراب در داخل طاق ساده و بزرگی تعبیه شده که این بخش ایوان، حدود یک متر از کف کلیسا بلندتر است.
محراب کلیسا با تزئیناتی از آجر و اشکال هندسی با تصایری از حضرت مسیح و مکانهایی برای روشنایی شمع جلوه ای خاص دارد.
در مرکز کلیسای مسروپ مقدس اراک چهار ستون هشت ضلعی قرار گرفته که قسمتی از وزن طاق ها و گنبدهای یک پوش را تحمل کرده و وزن سایر گنبدها و طاقها بر روی جزرها تقسیم شده است.
در فضای اصلی تالار اجتماعات این کلیسا محلهایی برای غسل تعمید و روشن کردن شمع که معمولاً در آیین های مذهبی ارامنه اراک استفاده می شود، وجود دارد.
مصالح اصلی به کار رفته در ساخت این کلیسا خشت و گل، ملات و چوب است و برای استحکام بنا در داخل دیوارها و ستونها، تیرهای چوبی تعبیه شده است.
این کلیسای در مدت فعالیت خود پنج کشیش مستقر داشته و پبگیری و بنای اولیه آن را دو کشیش به نام های قازار داویتیان و خورن وارطاپت برعهده داشته اند.
درحال حاضر جمعیت ارامنه اراک 110 نفر در قالب 45 خانوار است.