به نقل از سایت: www.irna.ir
مسکو - ایرنا - وزارت توسعه اقتصادی و سرمایه گذاری ارمنستان با اشاره به برنامه های پیش بینی شده برای همکاری های تهران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، اهمیت توسعه مناسبات جمهوری اسلامی را با این تشکل منطقه ای مهم اعلام کرد.
به گزارش ایرنا، هوانس عزیزیان معاون وزارت توسعه اقتصادی ارمنستان در نشست هفته اوراسیایی در شهر آستانه پایتخت قزاقستان، راهگذر شمال-جنوب را به عنوان مسیر راهیابی ایران به بازار اتحادیه اوراسیا و کشورهای اروپایی مطرح کرد.
پایگاه خبری وزارت توسعه اقتصادی ارمنستان روز یکشنبه به نقل از سخنان این مقام در نشست آستانه که جمعه پایان یافت، نوشت: ارمنستان تنها کشور عضو اتحادیه اوراسیا است که مرز زمینی با ایران دارد و این موضوع می تواند در افزایش همکاری ها تاثیرگذار باشد.
عزیزیان در ادامه نیز ساخت منطقه آزاد مغری ارمنستان نزدیک مرز ایران را یک امکان دیگر برای افزایش مبادلات تجاری بین دو کشور بر شمرد.
وی گفت: راه اندازی شرکت های مشترک در منطقه آزاد هم فرصت دیگری برای توسعه مبادلات تجاری بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا است.
اتحادیه اقتصادی اوراسیا که با ایران برنامه همکاری های گسترده تجاری و اقتصادی را تنظیم کرده است، جمعیتی معادل 180 میلیون نفر را در برمیگیرد.
برپایه اطلاعات در دسترس، اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا 2/2 تریلیون دلار تولید ناخالص داخلی و 3/1 تریلیون دلار تولیدات صنعتی دارند و همچنین تجارت خارجی کشورهای عضو به خارج از اتحادیه بالغ بر 877 میلیارد دلار یعنی برابر 7/3% صادرات و 3/2% واردات کل جهان است.
ارمنستان، همراه روسیه، قزاقستان، بلاروس و قرقیزستان دیگر اعضای این تشکل و ایران برنامه ریزی های گسترده ای را برای تشکیل منطقه آزاد تجاری تدارک دیده اند.
به گزارش ایرنا، برپایه نتایج چندین دور مذاکرات، 14 تیرماه فهرستی از 530 کالای صنعتی تولید ایران و پنج کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا شامل تعرفه ترجیحی یا سود بازرگانی صفر برای واردات در ایروان پایتخت ارمنستان نهایی شد.
این پیش نویس به امضای مجتبی خسروتاج قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت و ورونیکا نیکیشینا وزیر تجارت این اتحادیه رسیده است تا مراحل بعدی تائید دو طرف سپری شود.
فهرست پیش نویس شامل 350 ردیف تعرفه ای از تولیدات صنعتی ایران و 180 بند مشابه از اوراسیا است که شامگاه چهارشنبه امضا شد.
با توجه به برنامه های مذاکرات آتی، این فهرست نیز قابل افزایش است و همچنین منجر به توسعه روابط اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اورآسیا می شود.
ارمنستان با حدود 30 هزار کیلومتر مربع مساحت و سه میلیون نفر جمعیت در منطقه قفقاز که پس از فروپاشی شوروی در سال 1991 استقلال یافت، با ترکیه، گرجستان، جمهوری آذربایجان و ایران هم مرز است.