به نقل از سایت: www.isna.ir
مدیرکل موزه ملی ایران گفت: برنامهریزیها و پیگیریها برای برگزاری نمایشگاههایی از موزههای بزرگ دنیا در موزه ملی ایران در دست انجام است که به زودی نتیجه میدهند.
به گزارش ایسنا، جبرئیل نوکنده، مدیرکل موزه ملی ایران در نشست خبری نمایشگاه «ایران و ارمنستان، خاطره یک سرزمین» در موزه ملی ایران اظهار کرد: بعد از بیانیه سفر رئیس جمهور کشورمان به ارمنستان و یکی از مفاد بیانیه مبنی بر برگزاری نمایشگاهی مشترک از سوی دو کشور به صورت رفتو برگشت، نخست موضوع نمایشگاه انتخاب و سپس آثار تاریخی از هزاره چهارم تا دوره اورارتویی انتخاب شد، موزه تاریخ ارمنستان ۱۰۳ اثر از آثار نفیس خود و موزه ملی ایران ۲۰۰ اثر تاریخی خود را برای برگزاری این نمایشگاه انتخاب کردند.
او با بیان اینکه موزه ملی ایران تلاش کرد تا آثاری که نزدیکیِ بیشتری با آثار ارمنی دارند، انتخاب شوند، افزود: گاهی این آثار آنقدر به هم نزدیکاند که حتی کارشناسان متخصص نیز به سختی تمایز آنها از کشور دیگر را تشخیص میدهند. این آثار در چهار گالری متفاوت با موضوعات مختلف به نمایش گذاشته میشوند.
وی افتتاح این نمایشگاه را ۲۵ مهر و اختتامیه آن را ۲۷ دی ماه دانست و افزود: در همه ساعت کاری موزهی ملی ایران، امکان بازدید از این نمایشگاه وجود دارد، همچنین نشستهای تخصصی مرتبط با موضوع و یک شب فرهنگی توسط سفیر ارمنستان در موزه ملی ایران برگزار میشود.
او در ادامه با بیان اینکه فکر میکنیم موزه ملی ایران در ۸۰ سال عمر خود چهار دوره میزبان آثار تاریخی کشورهای مختلف بوده است، برگزاری نمایشگاه ارمنستان در ایران را یک فرصت تاریخی برای موزه ملی ایران دانست.
نوکنده همچنین با اشاره به این اعتراضهای رسانهها و کارشناسان در سالهای گذشته که دائم این بحث را مطرح میکردند که فقط ایران آثار تاریخیاش را به کشورهای دیگر میفرستد و هیچ نمایشگاهی از کشورهای دیگر در ایران برگزار نمیشود، گفت: با پیگیریهایی که انجام دادهایم در حال مذاکره با برخی از موزههای بزرگ دنیا هستیم تا در سالهای آینده این نمایشگاهها را در ایران برگزار کنیم.
وی تأکید کرد: موزههای ملی در همه جای دنیا وظیفه دارند با یکدیگر گفتوگو کنند، در این نمایشگاه نیز هر کس از ویترینهای آثار نمایشگاه اورارتو بازدید کند بیشک با فرهنگ ارمنستان به درستی آشنا میشود.
او همچنین دربارهی بیمهی آثار تاریخی ارمنستان که برای این نمایشگاه به ایران وارد شدهاند، گفت: این آثار مانند اشیای تاریخی که قرار است توسط کره جنوبی و موزه لوور برای برگزاری نمایشگاهی به ایران بیایند، توسط کشور مبدا بیمه میشود و دولت ایران موظف به پیگیریهای قضایی برای امنیت این آثار در کشور است.
محمدرضا کارگر، مدیر اداره کل موزهها نیز با تأکید بر اینکه امروز تلاش میشود تا شناخت عمیقی از کشور ارمنستان بوجود آید، گفت: سخنرانیها و کنفرانسهای همزمان با برگزاری نمایشگاه مشترک ایران و ارمنستان قطعا میتواند ما را به این شناخت عالی نسبت به کشور همسایه برساند و یک دوستی دیرینه بین دو کشور ایجاد کند.
او تأکید کرد: معتقدم همکاری بین موزهها در مقابل سیاستهای غلط ایستادگی میکند و این شناختِ جوامع از یکدیگر و یکی از بزرگترین اتفاقات فرهنگی در کشورمان محسوب میشود.
* تقاضای سفیر ارمنستان از رسانههای ایران
«ارتاشس تومانیان»، سفیر ارمنستان در ایران نیز در سخنانی خطاب به رسانههای ایران یک تقاضا داشت؛ او گفت: تقاضای مساعدت برای پوشش خبری مناسب این نمایشگاه در طول سه ماه آینده را دارم، چون معتقدم فرصت مناسبی برای معرفی و شناخت بیشتر تاریخ ایران و ارمنستان میتواند باشد و از سوی دیگر این وحدت بین کشورها در حوزهی فرهنگی ایجاد میکند.
او با بیان اینکه ایران ۱۴ همسایه دارد که با همه آنها روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی دارد، بیان کرد: ارمنستان و ایران در طول سالهای گذشته روابط عمیق و نزدیکی با یکدیگر داشتهاند. در این منطقه پراهمیت از جهان، ایران از زمره اقوام دیرینه است که فرهنگی غنی دارد، بنابراین برگزاری این نمایشگاه بین دو کشور ایران و ارمنستان ما را به دوستی دیرینه فرا میخواند که فارغ از همه صحبتها در سه ماه آینده این دیرینگی و دوستی میتواند مستمر شود.
سفیر ارمنستان، ایران را یکی از کشورهای منطقه دانست که به دلیل وسعت، جمعیت و منابع طبیعیِ غنی بسیار ارزشمند است و گفت: هر چند ارمنستان از نظر مختصات کوچکتر است، اما از نظر مسیر تاریخی، فرهنگی طی شده میتوان گفت که همسان ارمنستان و همپای ایران تاریخ وجود دارد و هیچ کدام ارجحیتی بر دیگری ندارند.
*اگر یک سرمایهگذار ایرانی بودم، در امور فرهنگی سرمایهگذاری میکردم
وی ادامه داد: اگر یکی از فعالان کسب و کار در ایران بودم، سرمایه خودم را با شجاعت در کشوری که دارای چنین فرهنگی است سرمایهگذاری میکردم؛ چون فضای فرهنگی یک فضای کسب و کار خوب است که متقابلا و نخست در چنین کشوری وجود دارد.
تومانیان افزود: این تحول عظیم در زمان اتحاد جماهیر شوروی نمونهای شده بود که در زمینههای فرهنگی و اقتصادی میتواند وجود داشته باشد.
*نمایشگاه ارمنستان بلیتفروشی ندارد
سفیر ارمنستان در ایران در پاسخ به پرسش خبرنگاری دربارهی میزان درآمد ارمنستان از برگزاری این نمایشگاه اظهار کرد: با شناختی که از رئیس موزه ملی ایران دارم، معتقدم موضوع درآمدزایی در درجه چندم برای آنهاست.
نوکنده، مدیرکل موزه ملی ایران نیز تاکید کرد: قرار نیست بلیتی برای برگزاری این نمایشگاه سه ماهه فروخته شود. هدف ما شناخت فرهنگ و ارتباطات دولتی بین دو ملت ایران و ارمنستان است.
* ارمنستان آثار نفیساش را به ایران داده
«گریگور گریگوریان»، رئیس موزه تاریخ ارمنستان نیز برگزاری نمایشگاه ایران و ارمنستان را نگاه به گذشتهی این دو کشور دانست و افزود: با برگزاری این نمایشگاه امیدواریم گامی برای ادامه همکاریها به خصوص در حوزه فرهنگی برای ایران برداشته باشیم.
او در ادامه و در پاسخ به این پرسش که چند درصد از آثار نفیس موزهی تاریخ ارمنستان برای نمایشگاه ایران و ارمنستان به ایران فرستاده است، نخست ترجیح داد تاریخچه کوتاهی از موزه تاریخ ارمنستان بیان کند.
وی گفت: دو سال دیگر جشن صدمین سالگرد این موزه را میگیریم. این موزه با ۴۰۰ هزار نمونه اشیاء عتیقه فقط امکان نمایش ۸۰۰۰ اثر را دارد و تاکنون در مسکو، سنپترزبورگ، ایتالیا، فرانسه و آمریکا نمایشگاههایی از آثار تاریخی ارمنستان برگزار کردهایم. سالانه چند نمایشگاه خارجی داریم. این اتفاق از نظر ما اهمیت ویژهای دارد.
مدیرکل موزهی ملی ایران در ادامهی این صحبتها به جای رئیس موزه تاریخ ارمنستان درباره آثار نفیس ارمنستان در ایران گفت: فکر میکنم اگر فقط «جام سیمین کاراشامب» مربوط به دوره ۲۱۰۰ تا ۲۲۰۰ قبل از میلاد که یک ظرف در شش ردیف با صحنههای اسطوره و تاریخ ارمنستان را فقط به موزه ملی ایران آورده بودیم، یکی از باشکوهترین نمایشگاههای ایران محسوب میشد چه برسد یکی از ۱۰۳ اثر فرستاده شده از ارمنستان به ایران باشد.
همه آثار تاریخی در ارمنستان نفیس و مقدساند
او افزود: اشیاء و عتیقهجات در موزههای ارمنستان درجهبندی نمیشوند، همه آنها برای ما به یک اندازه مقدس هستند و در شرایط یکسانی نگهداری میشوند. فرقی نمیکند قطعهای از یک شی باشد یا همه یک شی؛ برایمان مهم ارزش فرهنگی و معنوی این آثار است.
سفیر ارمنستان همچنین در پاسخ به این پرسش که رسانههای ارمنستان اعتراضی نسبت به خروج آثار نفیس کشورشان به یک کشور دیگر نداشتهاند؟ گفت: فکر نمیکنم چنین چیزی به ذهن رسانههای ارمنستان خطور کند چون افتخار ما این است که وقتی اثری از ارمنستان در موزه متروپلیتن به نمایش در میآید فرهنگمان را عرضه میکنیم. مشخصا درباره این موضوع نیز دولتهای ارمنستان و ایران حمایتهای کافی را دارند.
کارگر، مدیر اداره کل موزهها نیز با لبخند و به شوخی خطاب به خبرنگاران ایرانی گفت: به نظر میرسد خبرنگاران ارمنستان تعهد کافی را به نسبت تعهد شما به آثار تاریخی ندارند.
بیمه را دولت مبدا میدهد و پیگیری قضایی با دولت مقصد است
«کارگر» همچنین درباره بیمه آثار تاریخی که از کشورهای دیگر و با هدف برگزاری نمایشگاه به ایران فرستاده میشود، گفت: بیمه آثار تاریخی نمایشگاه ارمنستان توسط دولت ارمنستان پرداخت میشود. در ادامه طبیعی است که بحث مسئولیت قضایی آن با میراث فرهنگی باشد.
نوکنده، مدیرکل موزه ملی ایران نیز اظهار کرد: ایران در برنامه کاری خود این طور برنامهریزی دارد که نخست از شرکتی که پیشنهاد بیمه کردن آثار تاریخی کشور را میدهد از بیمه مرکزی استعلام بگیرد و سندیت آن شرکت خصوصی تأیید شود، سفارت کشور مقصد و مبدا هر دو در جریان هستند و زمانی که از صلاحیت شرکت بیمه اطمینان پیدا کردیم این نمایشگاهها برگزار میشوند.
وی گفت: اگر قرار است کشوری میراثاش را در ایران نمایش دهد باید بداند که ایران یک کشور امن است. وقتی ارمنستان شرایط نمایش آثار را تأیید میکند امنیت ایران را تأیید میکند.
او همچنین دربارهی برگزاری نمایشگاهی از سوی ایران در ارمنستان اظهار کرد: موزه تاریخ ارمنستان پیشنهاد داد تا شاید در اواخر بهار نمایشگاهی از موزه ملی ایران داشته باشیم. قرار است با یکدیگر درباره موضوع آن نمایشگاه صحبت کنیم چون براساس مفاد بیانیهای که دو رئیس جمهور ایران و ارمنستان امضا کردهاند این نمایشگاه باید به صورت رفت و برگشت باشد.
رئیس موزه تاریخ ارمنستان نیز در پاسخ به این پرسش که موزه ارمنستان سالانه چند نمایشگاه از کشورهای خارجی برگزار میکند، گفت: قطعا تعداد آنها کمتر از نمایشگاههایی که در خارج برگزار میکنیم، نیست.
او همچنین در پاسخ به پرسش ایسنا که چقدر با ایران آشناست و وضعیت موزههای ایران را چطور میبیند، نیز اظهار کرد: شب گذشته –شنبه ۲۲ مهر- برای نخستین بار به ایران آمدم، اما از نوشتهها و ادبیات موجود با تاریخ و فرهنگ ایران آشنا هستم.
سفیر ارمنستان نیز پاسخ به این پرسش ایسنا تاکید کرد: دولت ارمنستان در مدارس خود تاریخ جهان را به خوبی تدریس میکند. میتوانم قاطعانه بگویم اکثریت دانشآموزان با آثار ایران و تاریخ ایران آشنا هستند.
*نسخخطی و دستنوشتههای ایرانی در مکانی خاص در ارمنستاناند
«گریگوریان» درباره آثار تاریخی ایران که در کشور ارمنستان وجود دارد، نیز گفت: در قرنهای ۱۰، ۱۳ و ۱۴ بین ایران و ارمنستان روابط اقتصادی و تجاری زیادی وجود داشت که باعث شده بود در شهر "دیوین" آثاری از ایران به دست آید. همچنین مرکزی در ارمنستان وجود دارد که نسخ خطی و دستنوشتههای ایرانی در آن نگهداری میشود.
رئیس موزه تاریخ ارمنستان ادامه داد: ما با تاریخ گذشتگانمان آشنا هستیم. دولتهایمان نیز بر این اساس فرهنگی با یکدیگر در ارتباطاند.
وی گفت: اگر مردم ایران از استانهای دیگر هم بتوانند این نمایشگاه را ببینند برایمان باعث افتخار است. این یک فرصت برای همه است که ایران تنها تهران نیست. از دانشگاهیان و استانها درخواست میکنیم به دیدن آثار ما بیایند. هر چند اگر امکان داشته باشد میتوانیم شرایطی را فراهم کنیم که این آثار در استانهای دیگر نیز نمایش داده شوند.