به نقل از سایت: www.esfahan.nasle-farda.ir
واروژ میناسیان، رئیس شورای خلیفهگری ارمنیان اصفهان و جنوب کشور درباره قرابت و نزدیکی با مردم مسلمان در اصفهان تشریح کرد: گروهی از مردم ارمنیتبار جلفا قدیم (جوغا) هستند که پس از کوچ بزرگ از جلفا یعنی در سال ۱۶۰۵ به دستور شاهعباس اول به اصفهان آورده و در آنجا ساکن شدند.
وی افزود: شاهعباس اول در آغاز بخشی از ارمنیان را در جلفا اسکان داد و بخشی را در محلات شهر پراکند، گروهی را در شمسآباد، شیخبهایی که کلیسایی هم همانجا ساختند و دستهای دیگر را هم در محله شیخ یوسف که آنجا نیز کلیسایی به نام حضرت مریم بنا کردند و جمعی را هم در تخت قراچقه، حدود خیابان بهشتی ساکن کرد.
رئیس شورای خلیفهگری ارمنیان اصفهان و جنوب کشور اضافه کرد: از همان زمان نزدیکی و صمیمیتی بین ارامنه و مسلمانان اصفهان ایجاد شد و همزیستی خوبی داشتند. در آن زمان ارامنه شهر خودشان را به نام جلفا ارس بهموازات استان اصفهان و خیابانی به نام نظر بنا کردند. در آن زمان آنان شهر جداگانهای برای خودشان داشتند و با مسلمانان مراوده میکردند و رابطه نزدیکی با آنان پیدا کردند.
وی با اشاره به اینکه ارامنه برحسب احتیاجهایشان به میدان نقشجهان میآمدند و بازاریان برای ارمنیها احترام ویژهای قائل بودند، گفت: میتوان گفت که مسلمانان و ارامنه زندگی مسالمتآمیزی از همان ابتدا داشتند.
وی درباره وجوه اشتراک و افتراقی که بین مردم اصفهان با ارامنه هست نیز گفت: با تأسف باید بگویم که در هر قومی متعصبینی هستند؛ اما به نظر من بسیاری از ارامنه چنین تعصباتی ندارند و در دین ما چنین تعصباتی نبوده است. بین ارامنه و ایرانیها از گذشتههای دور رابطه نزدیکی بوده و قبل از اسلام حتی زبان ارمنی ریشه جدایی از زبان فارسی نبوده و لغات بسیاری بین زبان ارمنی و فارسی هست؛ بهطوریکه اکنون میتوان گفت، هزار و 432 لغت بین مسلمانان و ارمنیها مشترک است و لغاتی هم که از بین رفته همچنان در زبان ارمنی وجود دارد و بین ما و مسلمانان رابطهای تاریخی بوده است.
وی درباره جشن یلدا و جشن کریسمس که تقریباً همزمان بودهاند نیز بیان داشت: شب یلدا همیشه در همین روز اتفاق میافتد و هیچ ربطی بین شب یلدا و شب کریسمس نیست؛ البته این را هم بگویم که 25 دسامبر بهعنوان زادروز عیسیمسیح(ع) در بیشتر کشورهای جهان جشن گرفته یا گرامی داشته میشود. هرچند این روز که کریسمس نامیده میشود عیدی مسیحی است، اما نزد مسلمانان و ایرانیان نیز بسیار گرامی است. گفته میشود پس از رسمیتیافتن دین مسیح در 400 سال بعد بود که روزی را بهعنوان زادروز او تعیین کردند و در تعیین آن از یلدای ایرانی یا آیین مهر یا میتراییسم بهره یا وام گرفتند.
در این نشست واروژ میناسیان، رئیس شورای خلیفهگری ارامنه استان اصفهان نیز با اشاره به اینکه مقامات ارامنه با شهرداری رابطه خوبی داشته و شورای خلیفهگری رابطه صمیمی داشته است، اظهار داشت: پتانسیلهای توریستی اصفهان بسیار است و این موضوع در محله جلفا نیز بهخوبی مشاهده میشود.
وی افزود: ما در زمینههای توریستی و گردشگری برنامه خاصی داریم و پتانسیلهای گردشگری زیادی داریم و هماکنون سیزده کلیسا و تعداد زیادی خانههای توریستی قدیمی در محله جلفا وجود دارد که قصد داریم این خانهها را که از دوران قاجار و صفوی در این محله به چشم میخورد، تبدیل به اقامتگاههای تاریخی و گردشگری کنیم.
میناسیان ادامه داد: تفاهمنامههای لازم با شهرداری و شورای شهر در این زمینه به امضا رسیده و شورای شهر مصوب کرده است که میتوانیم در این مکانها فعالیتهای توریستی داشته باشیم؛ اما متأسفانه برخی از شهرداران این مصوبهها را انجام نمیدهند و میگویند: باید برای این موضوع مبالغ بالایی پرداخت شود.وی افزود: البته تعامل بسیار خوبی با سازمان میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی داریم و در بیشتر مناطق جلفا این بناهای ارزشمند متعلق به ارمنیان اصفهان پس از پیروزی انقلاب اسلامی بارها با اعتبارهای ادارهکل میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان و شهرداری منطقه پنج اصفهان بازسازی و مرمت شده است.میناسیان با اشاره به اینکه میخواهیم جلفا را به یک نقطه توریستی تبدیل کنیم، اظهار داشت: از ایرانیان ممنونیم که نسبت به ترکان عثمانی که کلیساهای ما را تخریب کردند به ما ارادت خاصی داشتند و در این زمینه هم به ما کمک میکنند و درکل رابطه ما با کل ادارهها خوب است؛ اما خواسته ما این است که مصوبات به سرانجام برسد.وی ادامه داد: حدود هفتهزار نفر از ارمنیان کشور در استان اصفهان سکونت دارند که بیشتر آنان در شهرستان اصفهان مقیم هستند و ما باید با اشتغالزایی از مهاجرت آنان جلوگیری کنیم؛ با توجه به اینکه ما خودمان را در امور اجتماعی، اقتصادی و در پیشرفت اصفهان سهیم میدانیم.رئیس شورای خلیفهگری ارامنه استان اصفهان اضافه کرد: از همینجا اعلام آمادگی میکنم که چه در زمینههای اقتصادی و چه توریستی تمام همتمان در راستای پیشرفت اصفهان باشد و در این رابطه در تمام نامهنگاریهایی که انجامشده کتباً اعلام کردهایم چه پتانسیلهایی داریم.میناسیان پیرامون اینکه از 172 خانههای تاریخی که در دوره صفویه ساختهشده است 150 تا در اصفهان بوده که اکنون متأسفانه تنها تعداد 30-20 خانه تاریخی از تعداد کلی که وجود داشته باقیمانده، گفت: ما برای مرمت این خانهها آمادگی داریم؛ چون بودجه خوبی داریم.وی با اعلام اینکه سالیانه حدود 700 میلیون تومان بودجه برای ارامنه اختصاص داده میشود، بیان داشت: از این مقدار 220 میلیون تومان سهم اصفهان است که در مسائل فرهنگی و برای محرومان و غیره صرف میشود.رئیس شورای خلیفهگری ارامنه استان اصفهان ادامه داد: متأسفانه مهاجرت مسیحیان در سالهای اخیر بیشتر شده است و ما حس میکنیم صهیونیستها میخواهند که ارامنه را از ایران خارج کنند؛ بههمینخاطر ساخت هتل چهارستاره، آپارتمانسازی برای جوانان ارامنه، اشتغالزایی و... از برنامههایی است که میتواند مشوقی برای ماندن آنان محسوب شود.میناسیان در پایان گفت: شورای خلیفهگری ارامنه اصفهان در راستای بسترسازی برای انجام هرگونه پژوهش پیرامون تاریخ و فرهنگ ارامنه و همچنین اطلاعرسانی و تعامل خبری زیر نظر ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آمادگی لازم را دارد.